Productors

És en les zones tropicals on es reuneixen les característiques més propícies per al cultiu del cafè. El cafetal exigeix un clima calorós i humit, a temperatures constants. Les temperatures terme mitjà se situen entre els 20 i els 23 graus centígrads i les precipitacions varien entre 1500 mm i 1800 mm per any.

LES PLANTACIONS

Les plantacions estan situades en la muntanya o en altiplans per al arábica, o en les planícies o planes per al Robusta.

La dimensió de les explotacions és molt variable (des de la petita granja fins a una gran hisenda). A la plantació de cafè se li coneix com “cafetal” . Les llavors utilitzades són els grans de la cirera, encara folrada del seu pergamí.

La germinació s'efectua a principis de la desena setmana. Les plantes més joves es fiquen en hivernacles. Deu mesos més tard, ja que arribin a 30 cms, s'enterren amb un espai entre les unes i les altres de 2 a 5 metres.

Normalment per a enterrar els cafetals s'escull un dia nuvolós i plujós: la humitat permet un millor contacte entre la terra i les arrels. L'època més favorable per a les plantacions és el començament de l'època de pluges.

El cultiu del cafè necessita de cures constants i d'un manteniment particular. Per a afavorir el creixement dels cafetos cal llevar l'herba, tallar els arbustos, enriquir el sòl amb "compostas", irrigar les regions àrides i tractar contra els insectes i les malalties (pudriment d'arrels).

Una plantació dóna entre 1000 i 4000 quilos de cafè per hectàrea.

 

TIPUS DE CAFÈ

ANGOLA: A pesar de tenir molt poca producció, a Angola creix un cafè molt suau, ideal per a barrejar amb altres classes.

BRASIL: És el major productor cafè del món.Les seves millors collites són les quals produeixen la classe , de caràcter suau i delicat, i la classe , de sabor més intens, perfecte per a barrejar.

COLÒMBIA: País amb collites ideals per a crear distints tipus de cafè.

COSTA RICA: En aquest país es cull la classe aràbica al costat dels cafetos de fruits blau verdosos. Aquest cafè té un elevat grau d'acidesa i un sabor molt intens o bé molt suau, segons el tipus.Ideal per a barrejar o per a prendre solament.

EL SALVADOR: Els seus cafès tenen un agradable sabor neutral amb un moderat grau d'acidesa. En les zones dels altiplans es cull un cafè suau i aromàtic.

ESPRESS: Barreja de diferents cafès del tipus aràbica al costat d'una petita dosi del tipus robusta ( que li proporciona una agradable crema).Molt torrat i de sabor intens. Té menys cafeïna que altres varietats del cafè.

GUATEMALA: Produeix cafès suaus i aromàtics. En els altiplans, el cafè que es cull és conegut pel seu bouquet.

JAMAICA: La varietat és la més benvolguda del món, per la seva aroma i suavitat. No es pot torrar molt, ja que perd el seu delicat caràcter.

KENYA: Aquest tipus de cafè suau i àcid és ideal per a prepara el moka.

MÈXIC: Els seus cafès tenen un toc amarg amb un moderat grà d'acidesa.

MOKA: Barreja de cafès de varietat aràbica.És de sabor intens, ja que se sotmet a un llarg temps de cocció.Té un alt grau d'acidesa.

PUERTO RICO: Collita cafetos de gran qualitat que produeixen un cafè molt suau i aromàtic.

TORRAT FRANCÈS: El cafè es torra durant molt temps fins que adquireix un sabor gairebé fumat.

TORRAT VIENÉS: Els grans de cafè, normalment de classe aràbica , es torren durant llarg temps. Aquest cafè és ideal per a cafeteres del tipus francès.